La conca de Na Borges s'estén per la part nord-est de l'illa de Mallorca (Espanya; 39º 38' 14"N 3º 09' 11"E) on és la segona conca més gran, amb una superfície de 319 km2. Recull aigua de la part sud-est de la Serralada Central i del vessant occidental de la Serra de Llevant. L'altitud oscil·la entre els 300 i els 500 m s.n.m. a la capçalera de la captació, on el pendent mitjà dels canals és del 8%. Aigües avall, la llera principal presenta un pendent mitjà molt suau (0,3%) al llarg dels seus 26,8 km de curs fins al mar.
Geologia
Na Borges és un riu dominat per aigües subterrànies on la interacció aigua superficial/aigua subterrània està controlada per les seves característiques hidrogeològiques i geomorfològiques i la seva modificació per l'impacte humà. Com a resultat, es poden observar diferents règims de cabal a la conca. La capçalera de totes les subcaptacions i els afluents que drenen la Serra de Llevant i la Marina de Petra són efímeres per l'elevat grau de fracturació, fissuració i carstificació, que afavoreix la infiltració i la percolació per aqüífers càrstics encaixats no connectats amb les lleres. Les zones planes inferiors (és a dir, el Pla de Son Pou) estan cobertes per sòls profunds desenvolupats sobre els sediments al·luvials del quaternari que estan recolzats per sediments impermeables del Miocè Mitjà-Inferior. Aquests sediments al·luvials formen un aqüífer no confinat poc profund on el flux d'aigua subterrània sosté una descàrrega d'afluents, però les altes taxes d'evaporació i les baixes precipitacions durant l'estiu donen lloc a un règim intermitent. Els primers 5 km del canó de Na Borges estan formats per estrats impermeables del Miocè inferior i mitjà que reben un règim perenne de flux d'afluents de fonts càrstiques que drenen la plataforma tabular del Miocè superior escull. Aigües avall, aquests estrats són substituïts progressivament per sediments porosos del Miocè mitjà-superior. En conseqüència, les pèrdues de transmissió adquireixen una importància creixent al llarg dels 12 km restants del Canyó de Na Borges, on els cabals intermitents reflecteixen tant els controls litològics com les condicions hidrometeorològiques d'aquesta zona mediterrània.
Vegetació/Ús de la terra
La conca és predominantment rural, amb una població de 47.458 habitants l'any 2001. Més del 80% de la terra es destina a l'agricultura de secà. L'agricultura ha modificat les zones baixes de la captació, amb el drenatge de rajoles del subsòl que cobreix el 12% de la captació, majoritàriament al Pla de Son Pou. Aquest drenatge augmenta el cabal al riu Na Borges des de l'aqüífer no confinat poc profund per sobre dels estrats impermeables del Miocè inferior i mitjà.