Avaluació de la connectivitat hidrològica i de sediments en conques mediterrànies d’ambients contrastats. Impactes del canvi global.
El projecte Medhycon va investigar els patrons canviants de connectivitat hidrològica i de sediments induïts pels canvis climàtics i d'ús del sòl a conques mediterrànies mitjançant l'aplicació de la tècnica del balanç integrat de sediments en escenaris probables de canvi global. El model SWAT, validat prèviament amb els balanços de sediments, també es pot utilitzar per anticipar la resposta de la conca, en aquests canvis. La investigació se centrarà en tres conques en un rang a priori de connectivitat decreixent i de menor a major superfície: la petita conca de Vallcebre (4 km2) al Sud del Pirineu Oriental, a l'illa de Mallorca, la conca del torrent de Sant Miquel (151 km2) a la Serra de Tramuntana, i la conca del torrent de Na Borges (319 km2) al Pla de Mallorca. Els objectius del projecte són:
Desenvolupar un balanç integrat de sediments com a model conceptual de la connectivitat hidrològica i de sediments aplicant un enfocament multitècnic a les tres conques. El modelatge GIS, les tècniques de traçadors de sediments i el seguiment continuu dels fluxos d'aigua i sediments s'utilitzaran per desenvolupar una comprensió de la resposta de la conca.
 
Desenvolupar encara més l'aplicació del 137Cs a l'estudi de la traslocació del sòl, l'erosió i l'origen del sediment. Es prestarà especial atenció a les diferents fonts d'incertesa. Els resultats obtinguts de l'aplicació de les tècniques s'utilitzaran per millorar el model conceptual desenvolupat a (1).
 
Investigar la transferència de contaminants per aigua i sediments a través del sistema fluvial i avaluar l'impacte d'aquests contaminants en les zones humides situades a la part baixa de les conques mallorquines, prestant especial atenció als efectes de l'ús del sòl.
 
Aplicar el model SWAT per a la simulació contínua d'aigua, sediments i fluxos de contaminants associats a les conques d'estudi. Aquest model s'adaptarà per reflectir el model conceptual desenvolupat per a les conques d'estudi. Un cop validat i calibrat, el model SWAT s'utilitzarà per simular la connectivitat hidrològica i de sediments en diferents escenaris de canvi global, ús del sòl i canvis climàtics, a les dues conques més grans.
 
Per implementar una Infraestructura de Dades Espacials (SDI) que contingui informació de referència resultant del seguiment continu dels fluxos fluvials (aigua, sediment i contaminants relacionats des de capçalera fins a les parts baixes de les conques), s'han implementat models de connectivitat amb els diferents escenaris de canvi global, així com totes les dades considerades. de rellevància ambiental d'aquestes conques i zones humides relacionades.